Tuesday, May 8, 2007

Vreau sa fiu colega cu Robert Turcescu

Din sectiunea “L-am vazut si pe Robert Turcescu!” va prezint…Un om intelligent, un jurnalist profesionist, activ, de la care poti invata foarte multe, asa cum am facut – o eu si toti studentii care au fost prezenti la dezbatere.


O persoana care m –a motivat, mi – a dat sperante si m – a facut sa cred ca pot sa visez in continuare, ca pot sa devin ceea ce vreau cu foarte multa munca. Un om de televiziune care nu are pretentii la titlul de “vedeta media”, i le cedeaza bucuros Andreei Marin sau Mihaelei Radulescu. Un student dupa care nu se putea copia dar care a terminat o facultate de specialitate chiar daca familia il indruma sa fie economist.

Tema dezbaterii, stabilita de colegii mei de la Asociatia Studentilor Jurnalisti, a fost “Presa, caine de paza sau arma de santaj”, un titlu care nu prea i-a convenit invitatului dar care a incercat sa ne impartaseasca din experienta sa fara sa aiba pretentia ca detine adevarul suprem. A acceptat invitatia cu speranta ca se va putea adresa doar studentilor de la jurnalistica, acest lucru fiind greu pentru ca au fost prezenti foarte multi studenti care nu aveau nici in clin, nici in maneca cu jurnalismul dar care au vrut sa fie prezenti la dezbatere din diferite motive.

Nu stiu daca m- a vrajit sau daca chiar e adevarat ceea ce a spus Turcescu dar nu o sa uit niciodata cu cata convingere ne – a spus ca banii in mass-media vor veni in timp, ca trebuie sa ne ferim de mite pentru a ne pastra credibilitatea, ca nu trebuie sa ne gandim la cum o sa ne achitam ratele si la cat de fericita o sa fie sotia cand o sa ii oferim o excursie la munte atunci cand ni se vor flutura in fata ochilor 10000 de euro. Mai bine ne platim rata in 4 ani decat sa scapam de ea intr – o zi si sa ne pierdem onoarea. Nu am cum sa verific ca Turcescu nu a luat niciodata mita, nu am de unde sa stiu ca nu a acceptat cei 10000 de euro…asa ca il cred pe cuvant. Stiu ca nu mai era astazi pe piata mass – mediei daca accepta banii sau daca avea totusi un talk – show in care ii avea invitati doar pe Becali, Prigoana si Vanghelie era un Turcescu cu capul plecat, ceea ce nu se intampla acum. Director la ziarul “Cotidianul”, nu ii este frica ca ar putea muri maine de foame daca ar pleca de la postul de televiziune “Realitatea” pentru ca adevaratii profesionisti sunt cautati.

Turcescu, jurnalistul care ne – a demonstrat ca zicala “99% transpiratie, 1 % inspiratie” este adevarata, a fost placut surprins de studentii ieseni.

No comments: